Zienn - opvang en ondersteuning 0900 118 88 81

Die tas was eigenlijk mijn huis

Miek (22) was een tijd dakloos, toen leerde ze via Huis voor Jongeren van Zienn De Werkerij kennen. Hier begint ze met activiteiten en werkt ze aan haar toekomst.

Die tas was eigenlijk mijn huis

Op mijn 19e werd ik dakloos, ik kwam toen uit een onveilige thuissituatie. Een tijdje logeerde ik bij vrienden en kennissen, was een ‘bankhopper’ en onzichtbaar dakloos. Op school vertelde ik niet dat ik dakloos was omdat ik me daarvoor schaamde. Ik kwam daar dan met een grote shopper en mensen vroegen aan me of ik uit logeren ging, of in het weekend iets leuks ging doen. Terwijl die tas eigenlijk mijn huis was!

Via Jimmy’s hoorde ik over het Huis voor Jongeren van Zienn, waar ik gelukkig snel een kamer kon krijgen. Toen ik hier woonde stopte ik al snel met school, dit kwam door stress en mijn woonsituatie. Wonen met andere jongeren is intens. Mooi aan het Huis voor Jongeren is dat er 24-uurs begeleiding is – anders was het mij echt te druk en hectisch geworden. Dit heb ik in andere woongroepen wel meegemaakt.

Een van de begeleiders vroeg eens of ik een muurschildering wilde maken in De Werkerij, omdat ik altijd veel met schilderen en kunst bezig ben. Zo kwam ik in aanraking met De Werkerij en begon ik ook met activiteiten hier. Mooi aan De Werkerij vind ik dat ze je steunen als je ideeën hebt, of plannen. Wel leren ze je om verwachtingen bij te stellen, je ambities realistischer te maken en te focussen op wat je talenten zijn. Veel jongeren hebben, als ze hier starten, een focus op materialistische dingen. Dat is niet realistisch en het helpt je niet verder.

Doordat ik een eigen, stabiele plek heb, merk ik dat de therapie aanslaat en kan werken.

Ik woon nu ongeveer 3 jaar in een eigen woning. Zienn hielp me deze te vinden. Samen hebben we ook naar andere begeleiding gezocht, ik heb nu ambulante ondersteuning bij mij thuis. Daarvoor kwam ik steeds na therapie weer terug in drukte en stress, nu merk ik dat ik verder kom in mijn behandeling.

Binnen De Werkerij houd ik me vooral bezig met het geven van verf workshops aan de andere jongeren, en het maken van eigen schilderijen. Er hangen schilderijen van me in kantoren van Zienn! Doordat er ook mensen van buiten de organisatie komen vergaderen, worden er soms zelfs werken van me verkocht. Heel fijn dat ik bezig kan met mijn passie, en dit hier verder kan ontwikkelen.

In De Werkerij wordt uitgegaan van je eigen kracht, je verleden mag er zijn maar hier gaat het niet om.

Goed gedrag wordt beloond binnen De Werkerij. Als iemand nieuw is, zie je dat het negatieve gedrag nog op de voorgrond staat. Hier wordt dat genegeerd, het mag er zijn maar de focus ligt op de kracht en talenten. Hierdoor ga je jezelf ook focussen op de positieve dingen. Het werkt aanstekelijk!

Ik ben dankbaarder geworden, voor het leven, het hebben van een netwerk om op te bouwen. Niets is vanzelfsprekend.

Het begeleidingsteam in De Werkerij is een hechte groep. Dit merk je als je hier bent en je kunt erop meeliften. Je wordt als gelijke behandeld, dit brengt je vertrouwen in volwassenen weer wat terug. Je hebt een eigen begeleider, maar je kunt bij iedereen terecht die op dat moment aan het werk is.

In De Werkerij brokkelt de muur die je hebt leren opbouwen beetje bij beetje meer af.

Momenteel ben ik met mezelf bezig en doe ik verschillende activiteiten bij De Werkerij. In de toekomst zou ik wel een opleiding willen doen, maar wat precies dat weet ik nog niet. Eerst wil ik eraan werken om mezelf weer goed te voelen en te blijven voelen.

Terug naar het ervaringenoverzicht