Zienn - opvang en ondersteuning 0900 118 88 81

Dit kan iedereen overkomen

Zes jaar geleden vertrok Jan met zijn Braziliaanse vriendin en zijn zoon van 6 naar Brazilië. Het ging hen zakelijk al snel goed in het nieuwe thuis land. Toch ging het mis.

‘Mijn vriendin werd ziek en met ons bedrijf ging het snel berg afwaarts. Tja, dan ben je snel door je spaargeld heen. De beste optie was om terug te gaan naar Nederland. Ik klopte aan bij de Nederlandse ambassade. Wat bleek? Wie vrij willig naar het buitenland vertrekt, hoeft niet te rekenen op hulp van de ambassade. De Braziliaanse regering bezorgde ons uit eindelijk een ticket naar Nederland en de Neder landse ambassade beloofde ons eerste opvang. Mijn onderbuik gevoel zei me iets anders en dat klopte. Er was er niets of niemand.

Een maand lang zwierven we langs opvangcentra in Nederland. We belandden uiteindelijk in Assen, de gemeente waar we het laatst hebben gewoond. João in een opvanghuis voor kinderen, ik bij het Leger des Heils. Was ik een moeder geweest, dan had ik meer kansen. Ik zag het niet meer zitten en vreesde voor een leven op straat, zonder João. Op zo’n moment gaat je over levings mechanisme aan het werk. Al snel werd duidelijk dat Zienn onze enige kans was. Het moment dat we samen dit appartement binnen stapten, vergeet ik niet snel. Een bed, een bank, een douche en een eigen kamer voor João.

De eerste maanden was ik iedere dag van 9 tot 5 aan het bellen, mailen, regelen… Ik was uit alle systemen gewist en die draai je niet zomaar even terug. Ik was ook nog eens heel wantrouwend naar iedere vorm van hulpverlening en twijfelde heel erg aan mezelf. Mijn begeleider gaf me tips, sprak me moed in en als het nodig was stuurde ze brieven naar instanties. Om zaken gemakkelijker geregeld te krijgen. Langzaam aan is het vertrouwen en de wil om te slagen terug gekomen.

João gaat inmiddels naar school en heeft veel vrienden. Bij de woning bouw vereniging heb ik het voor elkaar gekregen dat we als eerste gezin ooit urgentie krijgen, zonder dat wij uit deze regio komen. Over 6 maanden hebben we gewoon ons eigen huis! Ik ben heel positief over onze toekomst. Volgend jaar wil ik mijn handel in postzegels opnieuw opstarten. Inmiddels zie ik ook het nut van instanties. Zo heb ik nu hulp van een psycholoog, want al met al was het een trauma tische ervaring. Ik werd behandeld als een crimineel, maar ben dat niet. Dit kan iedereen overkomen. Mijn vriendin woont nog steeds in Brazilië, bij haar familie, en dat blijft voorlopig zo. Het is heel lastig om haar naar Nederland te halen, ze is tenslotte ziek. Misschien later.’

Terug naar het ervaringenoverzicht