Zienn - opvang en ondersteuning 0900 118 88 81

Ik heb weer plezier in het leven

Fyona raakte haar woning kwijt, zwierf een paar dagen over straat en kwam uiteindelijk in de crisisopvang terecht. Hier verbleef ze een paar maanden om structuur in haar leven te brengen. ‘Stapje voor stapje kan ik weer vooruit. Ik leer hoe ik moet plannen, zodat ik niet teveel ineens doe. Ik krijg hulp om mijn financiĆ«n op orde te krijgen. Ik had de bodem bereikt, maar ben weer op de weg terug…’

‘Mijn vader werd ziek en overleed binnen drie maanden. Totaal ontredderd was ik. Ik begon af te dwalen, wilde niemand meer zien. Ik werd depressief, bleef op de bank zitten en verwaarloosde mezelf en mijn huishouden. Het was vreselijk, elke dag was een strijd voor me. Toen ik met mijn werk stopte, klapte ik als een pudding in elkaar. De structuur was weg. Ik hoefde mijn bed niet meer uit, mijn huis niet meer uit. Hoe het anders moest, wist ik niet. Dit ik zo de grip verloor, voelde als een falen. En toen raakte ik mijn huis kwijt….

Ik heb het allemaal op me af laten komen. Ik dacht: ik zie het wel. Gelukkig had een vriendin een lijst met opvangadressen en binnen een week zat ik hier. Nu, drie maanden later, gaat het stukken beter met me. Nee, ik ben er nog niet, maar ik voel me veel sterker. Stapje voor stapje kan ik weer vooruit. Hier zijn is een leerproces voor me. Ik wil mijn normale gewoontes weer terug. Mezelf verzorgen, iedere dag douchen en schone kleren aan. Dat was allemaal uit mijn systeem; een borstel door mijn haar halen deed ik allang niet meer. Ik had wel wat anders aan mijn hoofd. Dat ik die structuur weer grotendeels terug heb, is belangrijk voor me. Als je er beter uitziet, voel je je ook beter. Het leven kan ook leuk zijn. Even de stad in, mezelf weer optutten; ik heb er weer plezier in.

De rust die ik nooit had, vind ik hier. Eindelijk kan ik de dingen verwerken, eindelijk kan ik naar de toekomst kijken. De begeleiding helpt me daarbij. “Kijk vooruit, kijk naar wat er nog voor je ligt”, zeggen ze. En dat helpt. Wat ook helpt: humor. Dat houdt de boel een beetje licht. Af en toe moet je even de draak met jezelf steken. Even ouwehoeren en lachen om jezelf; zonder kan ik niet.

Ik wil helemaal opnieuw beginnen. In een nieuwe stad, met nieuwe mensen. Een jaar lang heeft mijn leven stilgestaan, nu begint alles weer te lopen. En ik blijf volhouden. Uiteindelijk kom ik er wel. Waar ik van droom? Van mijn eigen huisje en van mijn hondje… hij is altijd mijn grote steun geweest. Zodra ik weer helemaal beter ben, haal ik hem op.’

Terug naar het ervaringenoverzicht