Zienn - opvang en ondersteuning 0900 118 88 81

Je bent niet je aandoening, je bent mens!

Gea schenkt koffie in haar ruime, smaakvol en modern ingerichte appartement in Leeuwarden. ‘Vroeger ben ik best heel rijk geweest. Getrouwd, vrijstaand huis, twee auto’s op de oprit en gewoon een leuke baan. Maar mijn man en ik waren niet “potje en dekseltje”’. Het huwelijk ontaardde in fysiek en emotioneel geweld en de kinderen waren voor Gea de enige reden om te blijven. ‘Ik raakte verslaafd en stond iedere ochtend met een glas wijn voor zijn neus om de eerste klap te incasseren. Voor mij was dat nog altijd veiliger dan afwachten wanneer de eerste klap zou komen.’ De zelfstandige, onafhankelijk vrouw veranderde in een alcoholverslaafde die heel wat klinieken van binnen heeft gezien.

Zinkend schip
In een van de klinieken ontmoette ze Kees, haar huidige man met wie ze nog een kindje kreeg. De toekomst zag er rooskleurig uit. Toch ging het opnieuw mis, toen haar ex-man failliet ging. Doordat de boedelscheiding nog niet rond was, ging Gea mee het schip in. Opnieuw raakte ze alles kwijt en kreeg bovendien een terugval. Samen met Kees vond ze onderdak in de Algemene Opvang; Jeugdzorg ontfermde zich over hun dochter.

Een nieuwe start… met snert
‘Ik had niets meer en was er bovendien van overtuigd dat ik niets kon. Dat is natuurlijk niet zo en met hulp van mijn begeleider ontdekte ik de kracht in mijzelf. Weet je, het is belangrijk dat je mensen die niets meer hebben een doel geeft. Op een dag liet ze me voor 40 personen snert koken… Dat gaf mij kracht en vertrouwen, want dat kón ik!’ In de Algemene Opvang hoorde ze ook voor het eerst over de cursus ‘Herstellen doe je zelf’ en meldde zich aan als deelnemer.

Compliment als cadeautje
‘Je bent niet je aandoening, maar je bent een mens. Dat staat centraal in de cursus. Mensen onderschatten soms hoe het ís om dak- en thuisloos te zijn; om niets meer te hebben. Kijk, als je in de opvang zit ben je niet meer dakloos, maar ‘thuis’ zit in jezelf en het is fijn om dat nu weer te ervaren. Door 12 weken lang ervaringen te delen, gal te spuwen en te focussen op de toekomst, vind je langzaamaan weer een thuis in jezelf. Hilda (de trainer, red) leerde me om een compliment in ontvangst te nemen. Ik reageerde er altijd heel schutterig op, maar door het als een cadeautje te beschouwen, kan ik nu enthousiast zijn. Een cadeautje gooi je toch ook niet weg? De cursus was voor mij echt een baken; het was er iedere week en maakte alles weer inzichtelijk. Het is pittig hoor… om weer in je eigen kracht te komen. Nu zie ik dat er kansen zijn voor mensen die ze willen grijpen.’

Trainer in spé
Hoe het nu met Gea is? Met vallen en opstaan heeft ze haar draai weer gevonden. Woont in een mooi appartement en werkt er hard aan om de kinderen weer te mogen zien. Ze doet vrijwilligerswerk om van daaruit weer een betaalde baan te vinden. Ze heeft zich ten doel gesteld om ook zelf als ervaringsdeskundige trainingen te geven. ‘Ik zou graag mensen met een verslaving willen helpen met mijn eigen ervaring. Knap? Ik vind dat er geen alternatief is. Ik kan toch niet met mijn hoofd onder een kussen gaan liggen?’

Terug naar het ervaringenoverzicht