Zienn - opvang en ondersteuning 0900 118 88 81

Tony woont via Housing First: ‘Die voordeur voor het eerst openen, gaf al rust.’

Tot hij via Housing First van Zienn een huis krijgt is Tony (36) dakloos en heeft hij torenhoge schulden. Tony staat onder bewind, heeft op alle levensgebieden hulpvragen, is bekend bij de meeste sociale instanties en de juiste hulp wil maar niet op gang komen. Door zijn gedrag ligt hij met veel mensen overhoop.

Lastig gedrag, lastig leven

‘Zijn gedrag is lastig en daardoor zijn leven ook’, legt Arjan Boven –intaker bij Zienn- uit. ‘Iedereen wil het beste voor hem, maar Tony ziet dat anders en stoot hulp af’. Met dakloosheid als uiteindelijk gevolg helaas. Door zijn hulpverleningsverleden is huren via de reguliere weg geen optie. Via Housing First lukt het wel. Petje af voor iedereen en alle instanties die zich sterk hebben gemaakt voor Tony.’

‘Petje af voor iedereen die zich sterk heeft gemaakt’

Van huis naar thuis

Begin december ontving Tony de sleutels van zijn eigen huis en startte Housing First-traject van Zienn. Arjan: ‘Met de bijzondere bijstand voor de inrichting kan Tony van zijn huis een thuis maken. Vanzelfsprekend helpen we hem daarbij. Hoe dit voor Tony is? Spannend! Maar de eigen voordeur openen alleen al, gaf rust.’

Een plan dat past

We begeleiden bij elke stap en zodra Tony een beetje gesetteld is, pakken we van alles op en aan: financiën, gezondheid en welzijn, dagbesteding, huishouden, sociaal netwerk. Natuurlijk volgen we daarin Tony’s wensen en zijn tempo. Met hem en betrokken instanties maken we een begeleidingsplan dat bij hem past. Met als doel natuurlijk dat Tony goed kan wonen en leven.’

=======

Over Housing First van Zienn

Meer wonen, minder opvang. Dat is landelijk en wereldwijd de insteek van Housing First en ook bij Zienn. Het is een van onze ambulante producten. We ondersteunen mensen het liefst in de eigen omgeving, want thuis ben je nu eenmaal op je best.

Waar bieden we Housing First?

  • We bieden Housing First sowieso in de gemeenten Smallingerland en Fryske Marren. Mail of bel voor meer informatie met Arjan Boven (intaker), telefoon 06 45 17 23 89. Ook in andere gemeenten in ons werkgebied (Friesland, Groningen, Drenthe) is het mogelijk.

Onze ambulante begeleidingsvormen

We hebben verschillende vormen van ondersteuning aan huis: Crisisinterventie/Bemoeizorg, Housing First, Thuisbegeleiding en ThuisPlus. Wat we waar bieden, hangt af van afspraken met gemeenten.

Uit Amerika

Housing First wordt inmiddels wereldwijd toegepast en komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. De permanent dakloze mensen in New York met psychische – en verslavingsproblematiek kregen aan het begin van hun begeleidingstraject een huis en niet pas aan het eind. De voorwaarden: huur betalen en instemmen met een wekelijks bezoek van de begeleider. Verdere eisen en voorwaarden zijn er niet. De begeleider kijkt met de dakloze persoon welke ondersteuning nodig is en helpt hem of haar het leven op de rit te krijgen en te houden. Integratie in de maatschappij speelt daarbij een rol. Terwijl het herstelproces op gang komt, bouwt de begeleider ondersteuning af. De woning? Die blijft van de cliënt, ook als de ondersteuning is gestopt.

Terug naar het ervaringenoverzicht