Zienn - opvang en ondersteuning 0900 118 88 81

Huis voor Jongeren Leeuwarden

In het Huis voor Jongeren (HvJ) kun je terecht als je geen thuis of geen dak boven je hoofd hebt en wel graag een toekomst voor jezelf wilt opbouwen. Daar werk je met begeleiding aan in het Huis voor Jongeren. Je leert er vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig te kunnen wonen en leven. Je woont tijdelijk in het Huis voor Jongeren.

Voor wie is het Huis voor Jongeren?

Ben jij een jongere zonder dak of thuis die:

 • 18 tot ongeveer 27 jaar oud is;
 • dakloos is of wordt;
 • actief werk wil maken van je toekomst;
 • (weer) zelfstandig wil gaan wonen en hulp en ondersteuning nodig hebt om dat te bereiken;
 • meerdere problemen heeft en een indicatie voor hulp kan krijgen (daar kan de intaker van Zienn je bij helpen)?

Dan is het Huis voor Jongeren misschien iets voor jou. Met begeleiding krijg je weer grip op je toekomst.

Het Huis voor Jongeren biedt crisisplekken en trainingsplekken

In het HvJ wonen 22 jongeren. Iedereen heeft een eigen zit-/slaapkamer. Er zijn crisisplekken voor jongeren die dakloos zijn en snel kunnen doorstromen naar een eigen thuis of een geschikte vervolgplek. Jongeren maken gemiddeld 3 maanden gebruik van een crisisplek. Langer in het Huis blijven wonen kan ook, daarvoor zijn er trainingsplekken. In een trainingsplek ontdek en leer je wat er allemaal komt kijken bij zelfstandig wonen. De meeste jongeren maken zo’n 10 maanden gebruik van een trainingsplek.

Begeleiding

Iedere jongere krijgt begeleiding, op basis van de methodiek Krachtwerk, soms aangevuld met de methodiek Critical Time Intervention (CTI). In de begeleiding staan je talenten voorop en niet je problemen. Met je begeleider maak je een actieplan met daarin jouw wensen/doelen voor de toekomst en de acties om die wensen te bereiken. Je doet wat je zelf kunt en krijgt hulp waar nodig. Het gaat dan om hulp en begeleiding bij:

 • zoeken en vinden van geschikte woonruimte of vervolgplek;
 • organiseren van je geldzaken en administratie;
 • organiseren van je huishouden en aandacht voor je welzijn/gezondheid;
 • vinden van werk, studie of dagbesteding als je dat nog niet hebt. Daarin werkt het Huis voor Jongeren samen met De Werkerij.

Je begeleider wijst je ook de weg naar hulpverleners en instanties die kunnen helpen bij het bereiken van doelen uit het plan. In overleg worden ook familie, vrienden en andere mensen ingezet, die belangrijk voor je zijn. Jij en je begeleider checken regelmatig hoe het gaat met je wensen, doelen en acties en passen het actieplan daarop aan.

Wat kost Huis voor Jongeren?

Voor verblijf in het Huis voor Jongeren betaal je een maandelijkse inkomensafhankelijke eigen bijdrage aan Zienn. Heb je geen eigen inkomen, dan helpen we bij het aanvragen van een uitkering. Meer informatie is te krijgen via het Aanmeldpunt van Zienn.

Aanmelding

Je kunt je aanmelden via het Aanmeldpunt van Zienn.

Meer…

In het huis gelden een aantal huisregels. Respect voor medebewoners, medewerkers en omwonenden is regel nummer 1. Geweld, overlast en agressie (in welke vorm dan ook) zijn niet toegestaan. Gebruik van drugs en alcohol zijn zowel in als rond het Huis voor Jongeren niet toegestaan.

Ga ook naar meer voor jongeren

Folder Huis voor Jongeren

 

Aanmelden nieuwsbrief Zienn voor Jongeren

 • Vul hieronder het e-mailadres in waarop je de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Adres:

Huizumerlaan 101
8934 BE Leeuwarden
tel. 088 066 31 00

Openingstijden:

 • Maandag
  10-12