Zienn - opvang en ondersteuning 0900 118 88 81

Ik vroeg niets, was er gewoon, dan kwam het vertrouwen vanzelf

9 oktober 2020

Klaske Zuiderveld (66) werkte maar liefst 15 jaar als vrijwilligster bij Zienn. Eerst bij de Terp en later bij de Marene in Leeuwarden. Ze heeft zich altijd bescheiden opgesteld, was er gewoon en dan kwam het vertrouwen vanzelf. Nu vindt ze het mooi geweest, maar kijkt terug op een bijzondere tijd.

Vertrouwen
Via haar zoon kwam Klaske destijds bij de Terp terecht. Ze zochten vrijwilligers, maar hadden daar nog niet zo veel ervaring mee. “Na een gesprek kon ik aan de slag. Ik werkte vooral in de grote recreatiezaal; zette koffie, maakte praatjes met cliënten, deed spelletjes en hielp cliënten in een rolstoel weer terug naar hun kamer,“ vertelt Klaske. “Ieder mens is anders, dat heeft me altijd aangetrokken. Ik vroeg nooit iets, was er gewoon en dan kwam het vertrouwen vanzelf. Cliënten begonnen op een gegeven moment te praten. Soms duurde dat wel een half jaar.

Verdrietige momenten
“Na de verhuizing naar de Marene werd het allemaal wat anders. Toen hadden we drie afdelingen met ieder een eigen huiskamer“, vervolgt Klaske. “Dat was voor iedereen wennen. Ik ging door met het organiseren van activiteiten, boodschappen doen en samen met cliënten eten koken. Dat was ook een hele leuke tijd. Maar er waren ook verdrietige momenten, cliënten die overlijden of heel eenzame cliënten bijvoorbeeld.

Bijzonder afscheid
Na 15 jaar neemt Klaske afscheid als vrijwilligster van Zienn. Ze kijkt terug op een heel mooie tijd, waarin ze heel veel verschillende mensen heeft leren kennen. “Dat vond ik het leukste, al die verschillende karakters, dat ga ik zeker missen“. Haar afscheid was bijzonder met collega’s, bloemen, kaarten en vele lieve woorden.

Terug naar het nieuwsoverzicht