Zienn - opvang en ondersteuning 0900 118 88 81

Jaarcijfers Zienn 2018: minder opvang, meer interventie

30 juni 2019

We hebben in 2018 voor 366 huishoudens opvang weten te voorkomen of te verkorten met crisisinterventie, bemoeizorg en thuisondersteuning. In 2018 groeide onze werk- en dagbestedingspoot flink én het was het jaar van nieuwe ondersteuningsvormen zoals het ACT-team, Tiny Houses en ThuisPlus.

We hebben in totaal 1510 mensen begeleid, hieronder enkele high lights uit 2018. Al onze jaarcijfers staan in deze infographic.

366 huishoudens niet in de opvang

Met interventie, bemoeizorg, thuisondersteuning of housing first heeft Zienn in 2018 voor 366 huishoudens opvang kunnen voorkomen of verkorten. Een groei van bijna 10%. Thuis zijn mensen op hun best en daarom proberen we mensen die zich aanmelden voor opvang, in de eigen omgeving te houden. Door eropaf te gaan, te helpen bij de ergste problemen en vervolghulp te regelen. Dat laatste samen iemands netwerk en instanties die van betekenis kunnen zijn.

Minder drukte in nachtopvang Leeuwarden

Het aantal bezoekers én het aantal bezoeken aan de nachtopvang is gedaald. Dat komt door een nieuwe werkwijze in de nachtopvang, bedoeld om meer rust en vlottere doorstroom te realiseren. In 2018 brachten 216 mensen samen 10149 bezoeken, ze bleven gemiddeld 47 nachten per bezoeker. Het aantal bezoekers daalde met 17%, het aantal bezoeken met 25% ten opzichte van 2017. Het aantal mensen daalt al sinds 2015, maar rustiger werd het maar niet in de nacht-opvang omdat het aantal bezoeken niet mee daalde. In 2018 wel en daarmee is het minder druk.

Niet alleen de nieuwe werkwijze, ook de start van het ACT-team van Zienn, GGZ Friesland en VNN op 1 januari 2018 heeft bijgedragen aan meer rust in de nachtopvang. Evenals meer rust op straat. De ACT-medewerkers zijn er vooral voor mensen, in zowel de nachtopvang als in de stad, die kampen met forse problematiek zoals psychiatrische – én verslavingsproblemen en verward/onbegrepen gedrag. Een succesvolle samenwerking.

80% meer werk en dagbesteding

Werk en dagbesteding krijgt steeds meer handen en voeten binnen Zienn. Maar liefst 239 mensen gingen in 2018 de slag in De Werkerij, De Loods of bij Skrep. En dat is 80% meer dan in 2017. We openden De Werkerij voor jongeren t/m 27 jaar in 2018 met wethouder Friso Douwstra. De Loods voor cliënten vanaf 28 jaar ging in 2017 van start en ook via Skrep kunnen mensen aan de slag. We investeren in werk/dagbesteding, omdat aan de slag zijn helpt om weer grip te krijgen op het leven. Het geeft structuur aan de dag, biedt sociale contacten en de kans om te leren en ervaren.

Nieuwe ambulante producten: van Tiny Houses tot ThuisPlus

In 2018 hebben we bovendien gewerkt aan andere, nieuwe vormen van ambulante ondersteuning. Zo komen er Tiny Houses in Drachten, zijn er met woningcorporaties housing first-oplossingen gerealiseerd en bieden we steeds vaker ThuisPlus. ThuisPlus is zeer intensieve ondersteuning aan huis als alternatief voor beschermd wonen.

Meer mooie dingen

Er gebeurden meer mooie dingen in 2018. We kijken met heel veel plezier en trots terug op de expositie ‘Verborgen Verdriet’ met Ans Markus en veel lokale kunstenaars in de Algemene Opvang in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. We mochten het alweer 10-jarig-bestaan van de Algemene Opvang vieren. Met GGZ Friesland en mediaplatform Suksawat lanceerden we een spraakmakende undercover tolerantiecampagne rond de verwarde Emma. En de sportdag en kerstmarkt die medewerkers en cliënten voor het eerst samen organiseerden, zijn voor herhaling vatbaar!

In de zwarte cijfers

We sloten 2018 met een financieel positief resultaat af. In 2016 en 2017 schreven we rode cijfers door een verliesgevende ambulante tak. Door een reorganisatie van het ambulante werk zijn de financiën weer op de rit.

Samen met Het Kopland

Onze samenwerking met Het Kopland ging in 2018 onverminderd door; sinds november zijn de ondersteunende diensten van Zienn en Het Kopland samengevoegd in Leeuwarden en er is bovendien een gezamenlijke Raad van Toezicht en bestuurder. In 2018 nam Alice Vellinga afscheid als bestuurder en Marita Schreur heeft het stokje op 1 januari 2019 overgenomen!

Infographic jaarcijfers 2018 Zienn 

  • Meer jaarcijfers 2018 van Zienn staan in deze Infographic
  • De jaarcijfers en jaarbericht 2018 van Het Kopland staan hier

 

Terug naar het nieuwsoverzicht