Zienn - opvang en ondersteuning 0900 118 88 81

Social game d'r op of d'r onder daagt u uit

1 december 2017

Hoe krijgen we samen de hulp effectief georganiseerd?

Hulp en zorg vinden we vandaag de dag zo dicht mogelijk bij huis, via de gemeentelijke wijk- of gebiedsteams. We proberen mensen in de eigen omgeving te houden, met passende ondersteuning als het nodig is. En als dakloosheid dreigt -omdat bijvoorbeeld het ene probleem het andere opvolgt en ook nog eens versterkt- is er altijd nog de opvang. Maar stel: deze bestaat niet meer. Dan krijgen we de hulp toch ook georganiseerd? Game mee in D’r op of D’r onder!

Laura luidt noodklok

In onze social game is het d’r op of d’r onder voor de jonge Laura (22). Zij en haar verhaal centraal. Laura luidt de noodklok. Binnenkort staat ze op straat en ze klopt aan voor hulp bij de gemeente. Een intakegesprek maakt duidelijk dat er veel speelt en een oplossing niet direct voorhanden is. Crisisopvang is geen optie, die bestaat in het spel niet meer…

Hoe inventief durft u te zijn?

Hoe zou u Laura helpen, samen met hulp- en dienstverleners uit uw regio? Om (dreigende) dak of thuisloosheid op te lossen zijn er immers altijd meerdere partijen en organisaties nodig. Hoe werken we nu efficiënt én effectief samen? De social game D’r op of D’r onder daagt u uit! U springt over de schaduwen van protocollen en regels heen en zoekt naar oplossingen buiten gebaande paden. Uw medespelers ook! Hoe creatief en inventief kunnen en durven we met z’n allen te zijn? Lukt het om samen het beoogde effect centraal te stellen?

Wakkert dialoog aan

D’r op of D’r onder is een interactieve werksessie die de dialoog aanwakkert over hoe we de hulp- en dienstverlening samen goed kunnen organiseren. Over wat kennis- en expertisedeling en een goede samenwerking kunnen opleveren. En over het belang van een integrale aanpak, met maatwerk voor iedere hulpvrager. Met als doel dat de hulpvrager in de eigen omgeving kan blijven en te voorkomen dat iemand in de opvang belandt. Dat wil Laura, en wij allemaal, uiteindelijk het allerliefst.

Game mee!

Ga de uitdaging aan en game mee! De game is bedoeld voor werkers in het sociaal domein van één specifieke gemeente of gebied: wijk- en gebiedsteams, jeugdwerk, politie, schuldhulpverlening, ggz, maatschappelijk werk, opvang. Samen bezoekt u de ‘game-room’ en beleeft u het verhaal van Laura. U werkt actief (en inventief) samen aan oplossingen.

Aanvragen en informatie

Aanvragen voor D’r op of D’r onder kunt u doen bij uw Zienn-contactpersoon in de gemeente. Selecteer hieronder uw gemeente en ontdek wie uw contactpersoon (het hoofd) is. U kunt bij hem of haar ook terecht voor meer informatie over de game en de voorwaarden.

Selecteer uw gemeente

Goed om te weten

 • De game is geschikt voor groepen van 8 uitvoerende hulp- en dienstverleners uit de zorg- en welzijnssector. Bij voorkeur
  specialisten in het eigen vakgebied en werkzaam in eenzelfde werkgebied of regio;
 • De kosten bedragen € 1.000,- per sessie;
 • De ‘gameroom’ is in Groningen of in Leeuwarden. Op offertebasis is een alternatieve locatie mogelijk.

Voor aanvragen of meer informatie kunt u ook contact zoeken met Bianca Straver van Zienn, b.straver@zienn.nl, telefoon 088-066 3072. Of met Meinard Dijkstra, m.dijkstra@zienn.nl, telefoon 088-066 3039 / 06 47 05 71 68

Anderen over D’r op of D’r onder

We hebben de game al een paar keer gespeeld. Enkele reacties:

 • ‘Verrassend! Een leuke manier om aan een moeilijke casus te werken’
 • ‘Hier ga ik binnen mijn organisatie nog eens over doorpraten’
 • ‘Dit is pas écht anders kijken!’
 • ‘Bijzonder om te ontdekken hoe een integrale aanpak werkt’
 • ‘Wonderlijk hoe snel we samen konden werken’
 • ‘Best spannend in het begin’
 • ‘Als je het effect centraal stelt blijkt er veel meer mogelijk dan ik dacht’
 • ‘Doordat er deelnemers uit verschillende disciplines meedoen, kom je sneller knelpunten tegen. Er is ruimte om die te bespreken en om oplossingen te zoeken. Complimenten voor de opzet!’
 • hier posten we graag úw reactie


De social game D’r op of D’r onder is ontwikkeld door Fred Gruter en Dorcas Pool en is een vervolg op het eerdere spel ‘Kantelen of Kapseizen’ uit 2016. Het doel is beide keren: samen ontdekken hoe we met slimme en inventieve samenwerking mensen het snelst en het beste vooruit helpen. Onderstaand filmpje blikt terug op een inspiratiemiddag Kantelen of Kapseizen voor sociaal domein-werkers in Groningen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht